නිවසේ ඉවුම් පිහුම් කටයුතු සහ ජලය උතුරුවා ගැනීමේ කර්තව්යයේදී දර, එල්.පී. ගෑස් හෝ විදුලිය බොහෝ විට යොදා ගැනේ. මෙහිදී බලශක්ති කාර්යක්ෂම ක්රම අනුගමනය කරමින් එය සිදු කරගන්නට ගෘහණිය දක්ෂ විය යුතුයි.
* කෑම පිසීමේදී පියනක් භාවිත කරන්න
මෙහිදී බඳුන තුළ තාපය රැඳවේ. පිසීමේ කාලය සහ ඉන්ධන භාවිතය (ගෑස්, දර හෝ විදුලිය) අඩු කරයි.
බත්, පරිප්පු හෝ ව්යංජන තම්බන විට විශේෂයෙන් ප්රයෝජනවත් වේ.
* පිසීමට පෙර පොඟවා ගන්න
ඉවුම් පිහුම් සඳහා ගතවන කාලය සහ බලශක්ති පරිභෝජනය අඩු කිරීම සඳහා බත්, පරිප්පු හෝ රනිල කුලයට අයත් බෝග විනාඩි 15-30 අතර කාලයක් පොඟවා ගන්න.
* වැඩි ප්රමාණයක් එකවර පිස ගැනීම
දවස පුරා නැවත නැවත රත් කිරීම සහ පිසීම වළක්වා ගැනීම සඳහා විශාල ප්රමාණවලින් ආහාර පිළියෙල කරන්න.
* පීඩන උදුන් භාවිත කරන්න
ආහාර පිසීමේදී ශක්තිය ඉතිරි කර ගැනීමට පීඩන උදුනක් භාවිත කිරීම හොඳ ක්රමයකි.
බලශක්ති කාර්යක්ෂමතාව සඳහා පීඩන උදුනක් භාවිත කිරීමේ ප්රතිලාභ:
* වේගවත් ආහාර පිසීම – සාම්ප්රදායික ක්රමවලට වඩා සියයට 70 ක් දක්වා වේගයෙන් ආහාර පිසින අතර, ගෑස් හෝ විදුලි භාවිතය අඩු කරයි.
* බඳුනේ ප්රමාණය දාහකයට ගැළපේ
විශාල ගෑස් දාහකයක කුඩා බඳුනක් භාවිත කිරීමෙන් තාපය හා ඉන්ධන නාස්ති වේ.
* දැල්ල හෝ විදුලි දඟරය සහිත භාජන භාවිත කරන්න. ආහාර කුඩා කැබලිවලට කපන්න.
* එළවළු හෝ මස් කුඩා කැබලිවලට කැපීම ඒවා වේගයෙන් පිසීමට උපකාරී වේ.
* වේලාසනින් නිවා දමන්න
ආහාර සම්පූර්ණයෙන්ම පිස අවසන් වීමට මිනිත්තු කිහිපයකට පෙර දැල්ල හෝ විදුලි උදුන නිවා දමන්න. ඉතිරි තාපය ආහාර පිසීම අවසන් කරයි.
* මැටි භාජන භාවිත කරන්න. හොඳින් තාපය රඳවා තබා ගන්නා අතර අව්යාජ රසය ලබා දෙයි.
* තාප උදුන් (පරිවරණය කළ) ක්රියාකාරී තාපයකින් තොරව ආහාර පිසීම අවසන් කළ හැකිය.
* එළිමහනේ ඇති තැනක් ඉවුම් පිහුම් කටයුතු සඳහා භාවිත කරන්න (හැකි නම්)
ගමේ නිවාස හෝ එළිමහන් සැකසුම් සඳහා, කාර්යක්ෂම උදුනක දර හෝ ජීව වායුව සමඟ ආහාර පිසීම LP භාවිතය අඩු කරයි.
කට්ට සම්බෝලය, පොල් සම්බෝලය, මැල්ලුම්, සලාද වර්ග – ශක්තිය සහ කාලය ඉතිරි කරන ආහාර පිසීමකින් තොර කෑම වර්ගයි.
ජලය උණු කිරීම
බලශක්ති කාර්යක්ෂමතාවයෙන් ජලය උණු කිරීම යනු එම කාර්යය ඉටු කරන අතරතුර විදුලිය, ගෑස් හෝ දර අඩුවෙන් භාවිත කිරීමයි.
* ඔබට අවශ්ය දේ පමණක් තම්බා ගන්න. ඒ සඳහා අඩු ජලය ප්රමාණයක් අඩු කාලයක් අඩු ශක්තියක් වැය වේ.
උදාහරණයක් ලෙස තේ කෝප්පයක් සඳහා සම්පූර්ණ කේතලයක් පුරවන්න එපා.
* පියනක් භාවිත කරන්න
ආවරණය කරන ලද බඳුනක් තාපය ඇතුළතක සිරවෙයි. ජලය වේගයෙන් උතුරයි.
* කේතලයක් (විදුලි) භාවිත කරන්න
නවීන විදුලි කේතල උදුනක් මත තම්බා ගැනීමට වඩා කාර්යක්ෂම වේ.
* කේතලය හෝ බඳුන පිරිසුදුව තබා ගන්න.
* නිවැරදි බඳුනේ ප්රමාණය භාවිත කරන්න
බඳුනේ ප්රමාණය උදුනේ දාහකයට ගැලපෙන ලෙස තිබිය යුතුයි. දැල්ලක් මත කුඩා බඳුනක් තැබුවහොත් අපතේ යන තාපය වැඩිවේ.
6. ප්රේරක උදුනක්(Induction Cooker) හෝ පීඩන උදුනක් ( Pressure Cooker) භාවිත කරන්න.
Induction Cooker තාපය කෙළින්ම බඳුනට මාරු කරයි. වේගවත් හා කාර්යක්ෂමව අඩු ශක්තියකින් ජලය උණු කරගත හැකියි..
* එකම ජලය නැවත නැවත රත්කර නොගන්න. එය ශක්තිය නාස්ති කරයි.
* ඔබට සූර්ය පැනල තිබේ නම්, දිවා කාලයේදී ජලය උණු කිරීමට එම ශක්තිය භාවිත කරන්න.
* දර භාවිත කරන්නේ නම්, දුම අඩු කර දැව වඩාත් කාර්යක්ෂමව භාවිත කිරීම සඳහා චිමිනියක් සහිත මැටි උදුනක් හෝ වැඩිදියුණු කළ “අනගි උදුනක්” ගෙන අත්හදා බලන්න.
උපදෙස්:
සුනිත්ය බලශක්ති අධිකාරියේ නියෝජ්ය අධ්යක්ෂ
ඉංජිනේරු
ගයාත්රී ජයපාල