

මිදි වයින්
අවශ්ය ද්රව්ය
මිදි ග්රෑම් 500
සීනි ග්රෑම් 400
ජලය මිලිලීටර් 500ක්
ඊස්ට් (යීස්ට්) තේ හැඳි 2 ක්
සාදන ආකාරය
මිදි කපා ගන්න සහ හැකි නම් ඇට ඉවත් කරමින් හොඳට සිහින් වන සේ කපා ගන්න. (මිදි පොඩි කිරීමේදී පොතුවල ඇති වර්ණය සහ ටැනින් වයින්වලට මුදා හැරේ). සකස් කරගත් මිදි කැබලි, වයින් සකස් කිරීමට භාවිත කරන පිරිසුදු වීදුරු බෝතලයකට හෝ මැටි භාජනයකට දමන්න. ජලය මිලිලීටර් 500 භාජනයකට දමා එයට සීනි ග්රෑම් 400ක් එක් කර හොඳින් මිශ්ර කරන්න. (සීනි දියකර ගැනීමට අවශ්ය නම් මඳක් රත් කර සම්පූර්ණයෙන්ම නිවා ගන්න). ඊස්ට් තේ හැඳි 2ක් කුඩා උණුසුම් ජල ස්වල්පයක දියකර, විනාඩි 5-10 ක් පමණ තබා සක්රිය වීමට ඉඩ හරින්න. මුළුමනින්ම සිසිල් වූ සීනි මිශ්රණය, මිදි කැබලි ඇති බෝතලයට එක් කරන්න. ඊස්ට් දමා (සක්රීය කළ හෝ කෙළින්ම) එම මිශ්රණය බ්ලෙන්ඩර් කරගන්න. (මිදි කොටස් කැඩී යුෂ මිශ්ර වන සේ කෙටි වේලාවක් බ්ලෙන්ඩර් කරන්න). මෙම මිශ්රණය පිරිසුදු වීදුරු බෝතලයකට හෝ මැටි භාජනයකට දමා, තදින් නොවසන්න. ඒ වෙනුවට, පිරිසුදු රෙදි කැබැල්ලකින් කට ආවරණය කර නූලකින් බැඳ තබන්න. මිශ්රණය සතියක් (දින 7 ක්) පමණ අඳුරු හා සිසිල් ස්ථානයක තබන්න. මෙම සතිය තුළ උදේට සහ සවසට (දිනකට දෙවරක්) පිරිසුදු හැන්දක් හෝ උපකරණයක් භාවිතයෙන් හොඳින් මිශ්ර කර ගන්න.
(මෙය මිදි කොටස් ගිලී පැසීම ඒකාකාරී වීමට උපකාරී වේ).
සතියකට පසු, මිදි කැබලි සම්පූර්ණයෙන්ම ඉවත් වන සේ මිශ්රණය පිරිසුදු සුදු රෙද්දක් හෝ සිහින් පෙරනයක් ආධාරයෙන් හොඳින් පෙරා ගන්න. පෙරා ගත් පැහැදිලි වයින් යුෂ, අලුත් හෝ කලින් භාවිත කළ පිරිසුදු වීදුරු බෝතලයකට දමන්න. පෙරා ගත් වයින් යුෂ ඇති භාජනය, තවත් සතියක් (දින 7 ක්) පමණ නොසෙල්වා තබන්න. මෙම කාලය තුළ ඉතිරිවන සියුම් ඊස්ට් කොටස් සහ අනෙකුත් අවශේෂ පතුලට තැන්පත් වී වයින් යුෂ වඩාත් පැහැදිලි වේ. සතිය අවසානයේදී, භාජනයේ පතුලේ ඇති තැන්පතු කලවම් නොවන සේ වයින් යුෂ ඉතා පරිස්සමෙන්, සෙමින් ඇල කරමින්, වෙනත් පිරිසුදු බෝතලයකට වත්කර ගන්න. (පතුලේ ඇති අවශේෂ ඉවත් කරන්න). දැන් මිදි වයින් භාවිතයට ගැනීමට සූදානම්ය. හොඳ ප්රතිඵලයක් සඳහා, තවත් සති දෙකක් පමණ ශීතකරණයේ තබා පරිභෝජනය කිරීම වඩාත් සුදුසුය.

තැඹිලි වයින්
අවශ්ය ද්රව්ය
තැඹිලි යුෂ – ලීටර් 1.5ක්
සීනි – ග්රෑම් 500ක්
කුරුඳු – කුඩා කැබැල්ලක් (අඟල් 2-3 පමණ)
කරාබු නැටි – 5-6 ක්
ඊස්ට් (යීස්ට්) – තේ හැඳි 1/2ක්
දෙහි යුෂ – තේ හැඳි 1 ක්
සාදන ආකාරය
හොඳින් පැසුණු තැඹිලි ගෙඩි කිහිපයක යුෂ (දළ වශයෙන් ලීටර් 1.5ක්) ඉවත් කර පිරිසුදු රෙදි කැබැල්ලකින් හෝ සිහින් පෙරනයකින් පෙරා ගන්න. මෙහිදී කිසිදු ඉතිරියක් හෝ කෙඳි වර්ගයක් යුෂයේ නොතිබීමට වග බලා ගන්න. වෙනත් භාජනයක් ගෙන, එයට සීනි, කුරුඳු කැබැල්ල, කරාබු නැටි සහ දෙහි යුෂ එක් කරන්න. මෙම මිශ්රණයට පෙරා ගත් තැඹිලි යුෂ ස්වල්පයක් එක් කර, සීනි සම්පූර්ණයෙන්ම දියවනතුරු හොඳින් හැඳි ගාන්න. ඊස්ට් තේ හැඳි 1/2 ක් කුඩා උණුසුම් ජල ස්වල්පයක (තේ හැඳි 1ක් පමණ) දියකර, විනාඩි 5ක් පමණ තබන්න. දියකරගත් ඊස්ට් මිශ්රණය, සීනි මිශ්රණයට සහ ඉතිරි තැඹිලි යුෂවලට එකතු කර හොඳින් මිශ්ර කරන්න. සකස් කර ගත් වයින් මිශ්රණය පිරිසුදු වීදුරු බෝතලයකට හෝ මැටි භාජනයකට දමන්න. බෝතලය තදින් වසා නොතබා, පිරිසුදු රෙදි කැබැල්ලකින් හෝ ගෝස් රෙද්දකින් කට ආවරණය කර නූලකින් තදින් බැඳ තබන්න. (වාතය ඇතුළට හා පිටතට යාමට ඉඩ තිබිය යුතුය).
මෙම බඳුන සති දෙකක් (දින 14 ක්) පමණ අඳුරු හා සිසිල් ස්ථානයක තබන්න. මෙහිදී එය නොසෙල්වීමට වගබලා ගන්න. සති දෙකකට පසු, මිශ්රණය පිරිසුදු රෙදි කැබැල්ලක් ආධාරයෙන් පෙරා ගන්න. මෙහිදී කුළුබඩු කැබලි, ඊස්ට් තැන්පතු සහ ඉතිරි වන අවශේෂ ඉවත් වේ. පෙරා ගත් වයින් යුෂ, කලින් භාවිත කළ හෝ අලුත් පිරිසුදු වීදුරු බෝතලයකට දමන්න. මෙම යුෂ ඇති බඳුන හෝ බෝතලය, පෙර සේම තවත් සති දෙකක් (දින 14 ක්) පමණ නොසොල්වා තබන්න. මෙහිදී ඉතිරිවන සියුම් කොටස් පතුලට තැන්පත් වේ. සති හතරකට (මාසයකට) පසු, බඳුනේ පතුලේ ඇති තැන්පතු කලවම් නොවන සේ වයින් යුෂ ඉතා පරිස්සමෙන් වෙනත් පිරිසුදු බෝතලයකට වත්කර ගන්න. දැන් එය භාවිතයට ගත හැකියි.

ඇපල් වයින්
අවශ්ය ද්රව්ය:
ඇපල් – ග්රෑම් 500ක්
සීනි – ග්රෑම් 500ක්
ජලය – ලීටර් 01ක්
කුරුඳු – කුඩා කැබැල්ලක් (අඟල් 1-2 පමණ)
කරාබු නැටි – 10 ක්
ඊස්ට් (යීස්ට්) – තේ හැඳි 1 ක්
සාදන ආකාරය
ඇපල් ගෙඩි හොඳින් සෝදා පිරිසුදු කරන්න. ඇපල් ගෙඩි වල ඇති ඇට සහ දඬු ඉවත් කර කුඩා කොටස්වලට කපා ගන්න. කපාගත් ඇපල් කැබලි බ්ලෙන්ඩරයක් මඟින් හොඳින් පේස්ට් එකක් වන තුරු අඹරා ගන්න. (යුෂ පිටතට ඒම මෙහිදී වැදගත් වේ). මෙම ඇපල් පේස්ට් එක, වයින් සකස් කිරීමට භාවිත කරන, පිරිසුදු වීදුරු බෝතලයකට හෝ මැටි භාජනයකට දමන්න. ජලය ලීටර් 1 ක් භාජනයකට ගෙන ළිප තබන්න. එම ජලයට සීනි, කුරුඳු කැබැල්ල සහ කරාබු නැටි ද එක් කර සීනි සම්පූර්ණයෙන්ම දියවන තුරු හොඳින් හැඳි ගාමින් රත් කරන්න. (සම්පූර්ණයෙන්ම උතුරුවාලීම අවශ්ය නොවේ). ළිපෙන් ඉවත් කර මෙම සීනි සිරප් මිශ්රණය මුළුමනින්ම සිසිල් වන තුරු (කාමර උෂ්ණත්වය තෙක්) තබන්න. මෙය අත්යවශ්යයි.
ඊස්ට් තේ හැඳි 1ක් කුඩා උණුසුම් ජල ස්වල්පයක (තේ හැඳි 1-2 පමණ) හෝ සිසිල් වූ සීනි සිරප්වලින් ස්වල්පයක දියකර, විනාඩි 5-10 ක් පමණ තබන්න. ඊස්ට් මතුපිට පෙන තට්ටුවක් ඇතිවන්නේ නම් එය සක්රිය වී ඇති බව තහවුරු වේ. මුළුමනින්ම සිසිල් වූ සීනි සිරප් මිශ්රණය, ඇපල් පේස්ට් එක ඇති බෝතලයට හෝ භාජනයට එක් කරන්න. සක්රිය කළ ඊස්ට් මිශ්රණය ද එයට එකතු කර හොඳින් හැඳි ගාන්න. බෝතලය තදින් නොවසන්න. ඒ වෙනුවට, පිරිසුදු රෙදි කැබැල්ලකින් හෝ ගෝස් රෙද්දකින් බෝතලයේ කට ආවරණය කර නූලකින් තදින් බැඳ තබන්න. මෙම බඳුන සතියක් (දින 7 ක්) පමණ අඳුරු හා සිසිල් ස්ථානයක තබන්න. ඔබ සඳහන් කළ පරිදි, දවස් හතක් පමණ උදේට සහ හවසට (දිනකට දෙවරක්) පිරිසුදු හැන්දක් හෝ උපකරණයක් භාවිතයෙන් හොඳින් හැඳි ගාන්න. දින හතකට පසු, මිශ්රණය පිරිසුදු සුදු රෙද්දක් හෝ සිහින් පෙරනයක් ආධාරයෙන් හොඳින් පෙරා ගන්න. මෙහිදී ඇපල් කොටස්, කුළුබඩු සහ අනෙකුත් අවශේෂ සම්පූර්ණයෙන්ම ඉවත් විය යුතුය. පෙරා ගත් පැහැදිලි වයින් යුෂ, අලුත් හෝ කලින් භාවිත කළ පිරිසුදු වීදුරු භාජනයකට දමන්න. පෙරා ගත් වයින් යුෂ ඇති භාජනය, තවත් දින හතරක් (දින 4 ක්) පමණ නොසෙල්වා තබන්න. මෙම කෙටි කාලය තුළ ඉතිරිවන සියුම් ඊස්ට් කොටස් සහ අනෙකුත් අවශේෂ පතුලට තැන්පත් වේ. දින හතරකට පසු, භාජනයේ පතුලේ ඇති තැන්පතු කලවම් නොවන සේ වයින් යුෂ ඉතා පරිස්සමෙන්, සෙමින් ඇල කරමින්, වෙනත් පිරිසුදු බෝතලයකට වත්කර ගන්න.දැන් ඇපල් වයින් භාවිතයට ගැනීමට හැකිය.

රටඉඳි වයින්
අවශ්ය ද්රව්ය
රට ඉඳි ග්රෑම් 500
සීනි ග්රෑම් 500
ජලය ලීටර් 01ක්
කුරුඳු කුඩා කැබැල්ලක් (අඟල් 1-2 පමණ)
එනසාල් 5 ක්
ඊස්ට් (යීස්ට්) තේ හැඳි 1 ක්
සාදන ආකාරය
රටඉඳි ග්රෑම් 500 හොඳින් සෝදා පිරිසුදු කරන්න. සෑම රටඉඳි ගෙඩියකම ඇට ඉවත් කරන්න. ඇට ඉවත් කළ රටඉඳි ඉතා සිහින් වන සේ කුඩා කොටස්වලට කපා ගන්න. මෙය පැසීමේ ක්රියාවලියට උපකාරී වේ. (නැතහොත් අවශ්ය නම්, බ්ලෙන්ඩරයක දමා වතුර ස්වල්පයක් සමඟ රළු පේස්ට් එකක් වන තුරු මිශ්ර කර ගත හැකියි). සිහින්ව කපාගත් රටඉඳි කැබලි, වයින් සකස් කිරීමට භාවිත කරන, පිරිසුදු වීදුරු බෝතලයකට හෝ මැටි භාජනයකට දමන්න.
සීනි සහ කුළුබඩු මිශ්රණය සකස් කිරීම
ජලය ලීටර් 1 ක් භාජනයකට ගෙන මඳක් රත් කරන්න. (උණු වීමට පෙර) රත් වූ ජලයට සීනි ග්රෑම් 500, කුරුඳු කැබැල්ල සහ එනසාල් 5 එක් කරන්න. සීනි සම්පූර්ණයෙන්ම දියවනතුරු හොඳින් හැඳි ගාන්න. මෙම සීනි මිශ්රණය මුළුමනින්ම සිසිල් වන තුරු (කාමර උෂ්ණත්වය තෙක්) තබන්න. (උණුසුම් මිශ්රණයකට ඊස්ට් දැමීමෙන් ඊස්ට් විනාශ විය හැක). ඊස්ට් තේ හැඳි 1, කුඩා උණුසුම් ජල ස්වල්පයක (තේ හැඳි 1-2 පමණ) හෝ සීනි මිශ්රණයෙන් ස්වල්පයක දියකර, විනාඩි 5-10 ක් පමණ තබන්න. ඊස්ට් මතුපිට කුඩා බුබුළු හෝ පෙන තට්ටුවක් ඇතිවේ නම් එය සක්රිය වී ඇති බව පෙන්වයි. සිසිල් වූ සීනි සහ කුළුබඩු මිශ්රණය, රටඉඳි කැබලි ඇති වීදුරු බෝතලයට හෝ භාජනයට එක් කරන්න.
සක්රිය කළ ඊස්ට් මිශ්රණය ද එයට එකතු කර හොඳින් මිශ්ර කරන්න. බෝතලය තදින් නොවසන්න. ඒ වෙනුවට, පිරිසුදු රෙදි කැබැල්ලකින් හෝ ගෝස් රෙද්දකින් බෝතලයේ කට ආවරණය කර නූලකින් තදින් බැඳ තබන්න. (පැසීමේදී වායු පිටවිය යුතු බැවින් වාතය ඇතුළට හා පිටතට යාමට ඉඩ තිබිය යුතුය).
මෙම වයින් මිශ්රණය ඇති බඳුන සති දෙකක් (දින 14 ක්) පමණ අඳුරු හා සිසිල් ස්ථානයක තබන්න. මෙම කාලය තුළ බඳුන නොසෙල්වීමට වග බලා ගන්න. පළමු සතිය තුළ පැසීමේ ක්රියාවලිය සිදුවන විට බුබුළු දැමීම නිරීක්ෂණය කළ හැක. සති දෙකකට පසු, මිශ්රණය පිරිසුදු රෙදි කැබැල්ලක් හෝ සිහින් පෙරනයක් ආධාරයෙන් පෙරා ගන්න. මෙහිදී රටඉඳි කැබලි, කුළුබඩු සහ ඊස්ට් තැන්පතු ඉවත් වේ. පෙරා ගත් වයින් යුෂ, කලින් භාවිත කළ හෝ අලුත් පිරිසුදු වීදුරු බෝතලයකට දමන්න. මෙම පෙරා ගත් වයින් යුෂ ඇති බඳුන, පෙරසේම තවත් සති දෙකක් (දින 14 ක්) පමණ නොසෙල්වා තබන්න.
මෙම කාලය තුළ ඉතිරිවන සියුම් ඊස්ට් සහ අනෙකුත් කොටස් බඳුනේ පතුලට තැන්පත් වේ. සති හතරකට (මාසයකට) පසු, බඳුනේ පතුලේ ඇති තැන්පතු (Sediment) කලවම් නොවන සේ වයින් යුෂ ඉතා පරිස්සමෙන් වෙනත් පිරිසුදු බෝතලයකට වත්කර ගන්න. (පතුලේ ඇති අවශේෂ ඉවත් කරන්න).
දැන් රටඉඳි වයින් භාවිතයට ගැනීමට සූදානම්.

ලොවි වයින්
අවශ්ය ද්රව්ය
ලොවි ගෙඩි – කිලෝග්රෑම් 01ක්
සීනි – කිලෝග්රෑම් 01ක්
කුරුඳු – කුඩා කැබැල්ලක් (අඟල් 2ක් පමණ)
කරාබු නැටි 5-6 ක්
ඊස්ට් (යීස්ට්) තේ හැඳි 1 ක්
ජලය – ලීටර් 1.5
සාදන ආකාරය
ලොවි සකස් කිරීම:
ලොවි ගෙඩි හොඳින් සෝදා, පිරිසුදු කර, දෙකට කපා ඇට ඉවත් කරන්න. ඉන්පසු ලොවි ගෙඩි කුඩා කොටස්වලට කපා ගන්න. (නැතහොත් තරමක් තළා ගන්න.) කපාගත් ලොවි, ජලය ලීටර් 1.5ක් සමඟ භාජනයකට දමා, මඳ ගින්නේ විනාඩි 10-15ක් පමණ තම්බා ගන්න. තැම්බුණු පසු එය සිසිල් වීමට ඉඩ හරින්න.
සිසිල් වූ ලොවි මිශ්රණයට (තම්බා ගත් හෝ නැති), සීනි, කුරුඳු, කරාබු නැටි සහ ඊස්ට් එක් කරන්න. ඊස්ට් ස්වල්පයක් උණුසුම් ජලයේ දියකර එකතු කරන්නේ නම් ප්රතිඵලය වඩා හොඳය. සීනි හොඳින් දියවන තුරු මිශ්රණය හැඳි ගාන්න. සකස් කරගත් මුළු මිශ්රණයම පිරිසුදු වීදුරු බෝතලයකට හෝ මැටි භාජනයකට දමා, කට පිරිසුදු රෙදි කැබැල්ලකින් හෝ ගෝස් රෙද්දකින් ආවරණය කර නූලකින් තදින් බැඳ තබන්න. හොඳින් පැසෙන සේ සති දෙකක් (දින 14 ක්) අඳුරු හා සිසිල් ස්ථානයක තබන්න. සති දෙකකට පසු, මිශ්රණය පිරිසුදු රෙදි කැබැල්ලක් ආධාරයෙන් හෝ සිහින් පෙරනයකින් පෙරා ගන්න. මෙහිදී ඉතිරිවන ලොවි කැබලි සහ කුළුබඩු ඉවත් කරන්න. පෙරා ගත් යුෂ නැවතත් පිරිසුදු භාජනයකට දමා, පෙර සේම නොසෙල්වා තවත් සති දෙකක් (දින 14 ක්) පමණ තබන්න. මෙහිදී ඉතිරිවන සියුම් අවශේෂ පතුලට තැන්පත් වනු ඇත.
අවසානයේදී, පතුලේ ඇති තැන්පතු කලවම් නොවන සේ වයින් යුෂ ඉතා පරිස්සමෙන් වෙනත් බෝතල්වලට වක්කර ගන්න. ඉන්පසු එය භාවිතයට ගත හැකියි. වයින් වැඩි කාලයක් තබා ගැනීමෙන් රසය වැඩි දියුණු වේ.
TEXT -තරුෂි පතිරණ
