නීරෝගිමත් දරුවකු බිහිකිරීමට බලාපොරොත්තුවන ඔබට

ජුනි 24, 2024

 

ගර්භිණී සමයේදී පෝෂණය ඉතාමත් වැදගත් වේ.

* ගැබ් ගැනීම

* දරු ප්‍රසූතිය

* මව්කිරි දීම

* ගර්භිණී සමයේදී කලලය වර්ධනයට සහ සෞඛ්‍ය සම්පන්න වීම

වැනි දෑ පිළිබඳව විශේෂ අවදානය යොමු කළ යුතුයි .

1. සුදුසු පරිදි බර වැඩිකර ගැනීම.

2. සමබර ආහාර වේල් ලබා ගැනීම.

3. ප්‍රමාණවත් තරම් ශාරීරික ක්‍රියාකාරකම්වල නිරත වීම .

4. සුදුසු සහ කාලෝචිත විටමින් සහ ඛනිජ අතිරේක ලබා ගැනීම .

5. නිර්දේශිත ආහාර සහ කැලරි ලබා ගැනීම.

නීරෝගි කලලයක් පවත්වා ගැනීම සඳහා

* දිනකට අමතර කැලරි 300 ක් පමණ අවශ්‍ය වේ.

• මෙම කැලරි ප්‍රෝටීන්, පලතුරු, එළවළු සහ ධාන්‍යවලින් යුක්තව සමබර ආහාර වේලකින් ශරීරයට ලබා ගත යුතුය.

• රසකැවිලි සහ මේද අවම වශයෙන් ලබා ගත යුතුය.

• සෞඛ්‍ය සම්පන්න හා සමබර ආහාර වේල් නිතරම ලබා ගත යුතුයි.

• මෙසේ පෝෂ්‍යදායි ආහාර ලබා ගැනීම මඟින් ඔක්කාරය , මලබද්ධය වැනි සමහර ගර්භිණී රෝග ලක්ෂණ අඩු කිරීමට ද උපකාරී වේ.

• ගර්භිණී සමයේදී දියරමය ආහාර ගැනීම ඉතා වැදගත් වේ.

1 . යුෂ සහ සුප්වල ඇති තරලවලට අමතරව දිනකට වතුර වීදුරු කිහිපයක් පානය කිරීමෙන් ඔබට ප්‍රමාණවත් තරලයක් ගත හැකියි.

2. ඔබ කැෆේන්, කෘත්‍රිම රසකාරක සහිත ආහාර , කෘත්‍රිම පැණි බීම වර්ග , පිටි කිරි වර්ග භාවිතය සීමා කරන්න .

3. සියලුම ආකාරයේ මත්පැන්වලින් වළකින්න.

4. එළවළු :- කැරට්, බතල, වට්ටක්කා, නිවිති, පලා වර්ග , තක්කාලි, ගම්මිරිස් ආදිය (විටමින් A සහ ​​පොටෑසියම් සඳහා)

5. පලතුරු :- කොමඩු, අඹ, නෙල්ලී,වෙරළු, පේර,කෙසෙල්,දොඩම් සහ මිදී (පොටෑසියම් සඳහා)

6. කිරි :- මේද රහිත හෝ අඩු මේද යෝගට්, මුදවපු කිරි, සෝයා කිරි (කැල්සියම්, පොටෑසියම්, විටමින් A සහ ​​D සඳහා)

7. ධාන්‍ය :- කෑමට සූදානම් ධාන්‍ය /පිසූ ධාන්‍ය වර්ග (යකඩ සහ ෆෝලික් අම්ලය සඳහා)

8. ප්‍රෝටීන් බහුල ආහාර :- බෝංචි ඇට , ඇට වර්ග සහ බීජ , හරක් මස්, බැටළු මස් සහ ඌරු මස් , සැමන් , හුරුල්ලන්.

ගර්භිණී සමයේදී පහත සඳහන් ආහාර ගැනීමෙන් වළකින්න:

* පැස්චරීකරණය නොකළ කිරි සහ පැස්චරීකරණය නොකළ කිරිවලින් සාදන ලද ආහාර

* අමු සහ නොපිසූ මස් , මාළු , බිත්තර වැනි ආහාර

*ශීත කළ ආහාර සෘජුවම ගැනීම

සෞඛ්‍ය ආරක්ෂිත ලෙස ආහාර සකස් කිරීමේදී මේ පිළිබඳ සැලකිලිමත් වන්න

 

සේදීම

කෑමට ගැනීමට පෙර සියලුම ආහාර කැපීමට හෝ පිසීමට පෙර සියලුම අමු නිෂ්පාදන ආරක්ෂිත ජලයෙන් හොඳින් සෝදන්න.

පිරිසුදු කිරීම

නොපිසූ ආහාර හැසිරවීමේදී හා පිළියෙල කිරීමෙන් පසු ඔබේ දෑත්, පිහි, ස්ථානය සහ කැපුම් ලෑලී හොඳින් සෝදා වියළිව නැවත අසුරන්න.

ආහාර පිසීමේදී

ආරක්ෂිත අභ්‍යන්තර උෂ්ණත්වයකට හරක් මස්, ඌරු මස්, බැටළු මස්, කුකුළු මස්, මාළු හෝ වෙනත් මාංසමය ආහාර උයන්න.

ඉක්මනින් හානිවන සියලුම ආහාර මූඩිය, ටින් හෝ පැකට් විවෘත කළ විගසම ඉක්මනින් ශීතකරණයේ නිසි උෂ්ණත්වය තුළ ගබඩා කරන්න .

පූර්ව කාලීන විටමින් සහ ඛනිජ අතිරේක

බොහෝ සෞඛ්‍ය සේවා සපයන්නන් පිළිසිඳ ගැනීමට පෙර හෝ කෙටි කලකට පසු ඔබේ සියලුම පෝෂණ අවශ්‍යතා සපුරා ඇති බවට වග බලා ගැනීම සඳහා පූර්ව ප්‍රසව අතිරේකයක් නියම කරනු ඇත.

කෙසේ වෙතත්, පූර්ව ප්‍රසව අතිරේකයක් සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර වේලක් ප්‍රතිස්ථාපනය නොකරයි.

 

ෆෝලික් අම්ලයේ වැදගත්කම

එක්සත් ජනපද මහජන සෞඛ්‍ය සේවය නිර්දේශ කරන්නේ දරු ප්‍රසූතියට සුදුසු වයස් සීමාවක සිටින සියලුම කාන්තාවන් දිනකට ෆෝලික් අම්ලය මයික්‍රොග්‍රෑම් 400 (0.4 mg) පරිභෝජනයට ගත යුතු බවයි.

 

ෆෝලික් අම්ලය මඟින් මොළයේ සහ සුෂුම්නාවෙහි උපත් ආබාධවන ස්නායු පද්ධතිය ආශ්‍රිත දෝෂ ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීමට උපකාරී වේ.

 

ස්නායු පද්ධතිය ආශ්‍රිත දෝෂ

විවිධ අංශභාගය, අසහනය සහ සමහර විට බුද්ධිමය ආබාධිත තත්ත්වයන්

 

ෆෝලික් අම්ලය

ගැබ් ගැනීමෙන් පසු පළමු දින 28 තුළ බොහෝ ස්නායු පද්ධතිය ආශ්‍රිත රෝග ඇති විට වඩාත් උපකාරී වේ.

අවාසනාවකට, ඔබ දින 28 කට පෙර ගැබ්ගෙන ඇති බව ඔබට නොතේරෙනු ඇත.

එම නිසා, ඔබ ෆෝලික් අම්ලය ගැනීම ගැබක් පිළිසිඳ ගැනීමට පෙර ආරම්භ කළ යුතු අතර ඔබේ ගර්භිණි කාලය පුරාවටම එය ලබා ගත යුතුයි .

ඔබේ සෞඛ්‍ය සේවා සපයන්නා ඔබේ පුද්ගලික අවශ්‍යතා සපුරාලීම සඳහා සුදුසු ෆෝලික් අම්ල ප්‍රමාණය නිර්දේශ කරනු ඇත.

නිදසුනක් වශයෙන්, අපස්මාරනාශක ඖෂධ ලබා ගන්නා කාන්තාවන්ට ස්නායු ආශ්‍රිත දෝෂ වැළැක්වීම සඳහා ෆෝලික් අම්ලය වැඩි මාත්‍රාවක් ගැනීමට සිදු විය හැකිය.

ගැබ් ගැනීමට බලාපොරොත්තුවන ඔබ තම සෞඛ්‍ය සේවා සපයන්නා සමඟ සාකච්ඡා කළ යුතුය.

ඔබට අවශ්‍ය පණු පෙති ප්‍රමාණය, යකඩ ප්‍රමාණය, කැල්සියම් ප්‍රමාණය සහ විටමින් වර්ග පිළිබඳව දැනගැනීම සඳහා සෞඛ්‍ය වෛද්‍ය නිලධාරීවරයා , මහජන සෞඛ්‍ය හෙද සොහොයුරිය හෝ පවුල් සෞඛ්‍ය සේවා නිලධාරීනී සමග වැඩිදුරටත් සාකච්ඡා කළ හැකිය.

 

උපදෙස් :

මහජන සෞඛ්‍ය පරීක්ෂක

සඳුන් හේමන්ත රත්නායක