වර්ෂ 2024 ක්වූ November 18 වැනිදා Monday
තේ වෙලාවට කදිම ඉතුරුම් බත් අග්ගලා
නිවෙසේ සාමාජිකයන් හැමෝම කෑවට පස්සෙ ඉතිරිවන බත්, ව්යංජන කුණු බඳුනට දාලා හට්ටි මුට්ටි හෝදන්න තමයි බොහෝ ගෘහණියන් පුරුදු වෙලා තියෙන්නෙ. ඉතින් ඒ විදිහට ඉතුරු වෙන බත් ටික වේළා ගත්තා නම්
තේ වෙලාවට අපූරු රස කෑම කිහිපයක්ම හදාගන්න පුළුවනි. මේ තියෙන්නෙ ඒ විදිහට බත් වේළලා හදපු අග්ගලා.
* වියළා ගත් බත් කබලේ බැද
කොටාලා හළා ගත් පිටි ග්රෑම් 400ක්
* ගාගත් පොල් බෑයක් පමණ
* සීනි ග්රෑම් 350ක්
* වතුර කෝප්ප 3/4ක්
* ලුණු ස්වල්පයක්
* කෑලි සිටින්න තළාගත් ගම්මිරිස් ඇට කිහිපයක්
~ සීනි, වතුර බඳුනකට දමා ළිප තබා පැණි හදාගන්න.
~ මේ පැණි ඝනකමට නෙමේ වතුර වගේ වුණාට කමක් නැහැ. මොකද අපිට ඕනේ පැණි පාට ගන්නයි සීනි දියකරගන්නයි.
~ දැන් හදාගත් පැණි ටික හොඳින් නිවෙන්නට තියන්න.
~ ගාගත් පොල්, හළාගත් බත් පිටි, ලුණු, තළාගත් ගම්මිරිස් බඳුනකට දමා කලවම් කරන්න. දැන් එයට පැණි ටික ටික එකතු කරමින් ගුලි හදන පදම එනතුරු අනාගන්න.
~ ඉන්පසුව පොඩි ගුලි හදමින් අග්ගලා හදාගන්න.
~ ඔබට මෙය තවත් රසවත් කරගන්නට අවශ්ය නම් වැනිලා හෝ කරදමුංගු කුඩු ටිකකුත් එකතු කළ හැකියි.
--------------------------
දොඩම් රසට කමුද කේක් කෑල්ලක්
ආයෙමත් හවස් වරුවට වැස්ස ඇද හැලෙනවා. ඒ වාගේ වැහි වෙලාවට කම්මැලිකමෙන් සීතල වුණු ඇඟපත උණුසුම් වෙන්න උණුවට යමක් බොන්න එහෙමත් නැත්නම් කන්න තියෙනවා නම් කොයි තරම් අපූරුද ? කවුරුත් නිවෙසේ ඉන්න නිවාඩු පාඩු වෙලාවක මේ දොඩම් කේක් එක හදලා රස බලන්න. ඒ විතරක් නෙමෙයි මේ කේක් එකේ රස හොඳටම දැනෙන්න නම් රසම රස කිරි කෝපි කෝප්පයකුත් ඕනෙමයි.
* පිටි ග්රෑම් 200ක්
* සීනි ග්රෑම් 150ක්
* බිත්තර 2ක්
* එළවළු තෙල් කෝප්ප 1/2ක්
* දොඩම් ගෙඩි දෙකක යුෂ කෝප්ප 1/2ක් පමණ (ඊට තරමක් වැඩිවුවද ගැටලුවක් නොවේ.)
* සිහින්ව ගාගත් දොඩම් පොතු (මේ දොඩම් ගෙඩි දෙකේම පොත්ත සිහින්ව ග්රේට් කරගන්න.)
* බේකිං පවුඩර් තේ හැඳි 2 1/2ක්
* වැනිලා තේ හැන්දක්
* බේකිං පවුඩර් පිටි සමඟ එකතුකර කලවම් කරගන්න.
* සීනි සහ බිත්තර බඳුනකට දමා හොඳින් බීට් කරන්න.
* එයටම වැනිලා තේ හැන්දත් එකතු කරන්න.
* දැන් එළවළු තෙල් සහ දොඩම් යුෂ එකට එකතුකර කලවම් කරන්න. මෙය හැන්දකින් මිශ්ර කරනවා මිස බීට් කරන්න එපා.
* ඉන්පසුව එම මිශ්රණයට හළාගත් පිටි මිශ්රණය ටිකෙන් ටික එකතුකර කලවම් කරන්න.
* අනතුරුව මඳ වේගයෙන් ටික වේලාවක් බීට් කරන්න. (පිටි කැට නොසිටින පරිද්දෙන්.)
* එයට ග්රේට් කරගත් දොඩම් පොතු ටිකත්
එකතුකර කලවම් කරන්න.* දැන් අඟල් 8 1/2 × 4 ප්රමාණයේ කේක් තැටියකට බේකිං පේපර් එකක් දමා සකස් කරගෙන එයට දොඩම් රසැති කේක් මිශ්රණය දමාගන්න.
* ඉන්පසුව සෙල්සියස් අංශක 180 උෂ්ණත්වයෙන් විනාඩි 8කට කලින් රත්කරගත් අවන් එකේ විනාඩි 40-50ත් අතර වේලාවක් කේක් එක බේක් කරගන්න.
* අවන් එකෙන් පිටතට ගත් කේක් එක නිවෙන්නට හරින්න. අනතුරුව උඩින් අයිසිං සීනි ඉස හෝ ෆ්රෙෂ් ක්රීම් අතුරා කෑමට ගන්න.
උපදෙස් හා ඡායාරූප
ඉතාලියේ පර්මා හි ප්රවීණ සූපවේදිනී
ජනනී ගුරුසිංහ